Specifik fobi

En fobi er overdreven angst for situationer eller ting, der ikke er forbundet med reel fare. Det kan for eksempel være opkast, blod, nåle, edderkopper (eller andre dyr), at flyve, højder, at gå til tandlægen, for lukkede rum eller store pladser.

Når man er ramt af en fobi, vil man typisk undgå det, man er bange for. Dette kan blive stærkt begrænsende, og angsten kan forhindre at man gør de ting, man normalt ville gøre.

Et andet problem med undgåelsesadfærden er, at den er vedligeholdende for angsten, fordi undgåelsesadfærden medfører, at man ikke erfarer, at man godt kan håndtere situationen.

En konsekvens af en fobi kan også blive, at man undgår at gå til tandlægen eller at få nødvendige blodprøver eller vaccinationer, hvilket i sidste ende kan blive sundhedsskadeligt. Det er derfor vigtigt, at du søger hjælp, hvis du er ramt af en fobi.

Kognitiv adfærdsterapi har god dokumenteret effekt til behandling af fobier – og jeg har solid erfaring i at hjælpe personer af med fobier.

Har du spørgsmål eller brug for en uforpligtende snak, hvor vi kan afklare, om jeg kan hjælpe dig, er du meget velkommen til at ringe eller skrive til mig.