Socialfobi

Socialfobi er en angstlidelse, hvor man oplever angstsymptomer i selskab med andre mennesker. Nogle mennesker med socialfobi oplever angsten i afgrænsede situationer og er for eksempel overdrevet nervøse og bekymrede for at skulle tale foran større forsamlinger eller møde mennesker, de ikke kender så godt. For andre kan bekymringer og nervøsitet fylde enormt meget før, under og efter alle sociale situationer og føre til, at man begynder at undgå sociale situationer.

Socialforbi er kendetegnet ved, at man inden en fest eller en skole- eller arbejdsdag bekymrer sig om at påkalde sig et negativt fokus fra andre mennesker. Ofte vil man kunne bruge lang tid på at bekymre sig om ting, der kan gå galt i situationen og man vil måske forsøge at forberede sig ved at gennemspille samtaler i sit hoved og planlægge, hvad man skal sige. Når man er kommet afsted til fest, skole eller arbejde vil man opleve symptomer som kvalme, svimmelhed, åndedrætsbesvær, rødmen, sveden, rysten og mundtørhed. Ofte vil man fokusere på symptomerne og bekymre sig om andre lægger mærke til symptomerne. Generelt er socialfobi kendetegnet ved et stort selvfokus. Efter skole, arbejde eller fest vil man typisk efterbearbejde og analysere hele dagen eller aftenen. Lagde de mærke til, at jeg var nervøs? Kunne de se, at jeg rødmede? Syntes de, mit tøj var grimt? Der var ingen der grinede, da jeg sagde en joke.

Man vil bruge en del energi på at forsøge at regne ud, hvad andre tænker. Og man vil være tilbøjelig til at forestille sig, at andre tænker negativt om én.

Socialfobi kan på den måde blive begrænsende for de personer, der er ramt. Man undgår måske ting, man egentlig gerne ville og går glip af oplevelser, man godt kunne tænke sig. Det kan også gå ud over karaktererne i skolen, fordi man undgår at række hånden op i timerne eller bliver hjemme, når man skal fremlægge. Og man går måske glip af en forfremmelse på arbejdet, fordi man undgår at sige noget på møder eller at holde præsentationer og således ikke får vist, hvad man kan. Dertil kommer, at de mange timer, man bruger på at bekymre sig og analysere, er ret hårdt arbejde og giver anledning til en masse ubehag.

Den gode nyhed er, at der er hjælp at hente. Både kognitiv og metakognitiv terapi viser gode behandlingsresultater i forhold til socialfobi. Jeg har mange års erfaring med behandling af socialfobi, og jeg hjælper gerne dig.

Har du spørgsmål eller brug for en uforpligtende snak, hvor vi kan afklare, om jeg kan hjælpe dig, er du meget velkommen til at ringe eller skrive til mig.